A nyár a fesztiválok tekintetében a csúcsidőszak, de ne felejtsük el, hogy az év többi évszakában is rengeteg, igényes fesztiválozási lehetőséget találunk a programszervező oldalakon keresztül.
Nem egy fürdőváros rendez valamelyik ünnephez kapcsolódóan vizes, wellnesses programsorozatokat. Nem egy történelmi város rendez múltjához, ünnephez kapcsolódó eseménysorozatot. Nem egy, a gasztronómia területén jeleskedő város rendez évszakhoz rendelve fesztiválokat.

Zalakaros például fürdőváros, de minden évben megrendezi a gyerekek számára, húsvéthoz kapcsolódó programsorozatát; Budapesten a tavaszi színházi évadnyitás keretében rendezi meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, ahol színházi darabokat, kortárs művészeti kiállításokat tekinthetnek meg a vendégek, illetve művészeti vásárokon vehetnek részt. Gyulán a városhoz kötődő programsorozatok kezdik meg a fesztiválidényt. A sok, remek eseménysorozat kifogyhatatlan tárháza remek szórakozást biztosít már a tavasz kezdetével; és még nincs vége az évnek!

A nyári fesztiválok könnyedebbek, bulizósak, leginkább a fiatalabb korosztály számára jelentenek nagyobb élményt, emellett az igényesebb, művészeti vonalat jobban kedvelő érdeklődő is talál magának megfelelő rendezvényt.

Bővebben: Tavaszi, őszi, nyári fesztiválok

A fesztiválok sorai között találunk olyan rendezvénysorozatot is, mely egész nyárra, kulturált programlehetőséget kínál az igényesebb, művészet iránt érdeklők számára.

Ki ne hallott volna a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválról, vagy a Szegedi Szabadtéri Játékokról? A számos színházi fesztiválból kiemelve a két leghíresebb helyszínt, de a színházi programlehetőségek száma ennél jóval több.

Ezek a színházi fesztiválok a falak közül kiemelve, a korlátok lebontásával kínálja a színházi élményt átadni annak a közönségnek, aki érdeklődést mutat a színház valamelyik műfaja iránt.
Dráma, balett, opera, rockopera, gyerekek szóló meseadaptáció – megannyi programlehetőség valamennyi korosztály számára.

Bővebben: Színházi fesztiválok

Magyarország egyetlen épen maradt gótikus téglavárában 1964 óta várszínház működik, melyeken nyaranta drámákat, tragédiákat, gyerekeknek meseszínházi előadásokat láthatnak a látogatók. A Gyulai Várszínház hírét egész Európában ismerik és tisztelik.

Az évad a várszínházban július 1-jétől augusztus 15-ig tart. A műsorok esténként megannyi színházi műfajt vonultat fel: a dráma, a kortárs szerzők prózai műveiből készült adaptációk, az opera, a balett, a rockoperás előadások, a népi művészetet bemutató folklór estek mind a színpadi művészet hírét és fényét emelik.
2005 óta minden évben megrendezik a Shakespeare Fesztivált, ahol nem csak magyar művészek lépnek színpadra, hanem neves külföldi, meghívott műsorok, előadások is a nézők elégedettségét szolgálják.

Bővebben: A Gyulai Várszínház

A művészeti fesztiválok azért jók, mert több helyszínen, azonos időpontban több művészeti rendezvényen vehetünk részt. A fesztiváloknak a turizmus számára nagyon fontosak, épp ezért a művészeti fesztiváloknak kiemelt szerepük van még a fesztiválok között is. Ezek a fesztiválok szerepelnek minden éves programfüzetben, különös tekintettel a külföldi programfüzetekben is, hiszen ezek a művészeti fesztiválok bárki számára könnyen értelmezhetőek, függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélnek.

A művészeti fesztiválok ideje alatt a hazai és a külföldi vendégek is megértik egymást, hiszen a művészet közel hozza az embereket, a más kultúrával való ismerkedés lehetősége célzottan valósul meg. A művészeti fesztiválok alkalmával nagyon sok külföldi vendég is érkezik hazánkba, számukra is fontos, hogy a jegyek vásárlása könnyű legyen, nyelvi nehézségektől mentes.

Bővebben: Művészeti fesztiválok Magyarországon

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.